Bye bye Chiang Mai & Dag Dirk de Duitser !!
27 februari 2008 - Sukhothai, Thailand
Vanuit een regenachtig Sukhothai (Thailand) een vrolijke groet:
Sawadhiiiiiiiiiiii (goeiedag in Thailand)
Inmiddels zijn er weer een aantal dagen verstreken en is deze jongen weer wat ervaringen rijker...
De trekking heeft plaatsgevonden in het noorden van Thailand, iets preciezer in het gebied rondom Pai (maar vraag me af of dat jullie iets zegt). Zondag zijn we vertrokken met 2 groepen en bijbehorende gidsen; onze groep bestond uit 9 toeristen, de andere uit 8. Hoewel de eerste dag nog wat onwennig naar elkaar toe is dat helemaal goed gekomen, zeker toen er 's avonds enkele biertjes werden gedronken en het internationaal befaamde "shithead" kon worden gespeeld (een kaartspel, soort van pesten). Ook erg leuk was dat er 4 mensen uit Slovenie aanwezig waren; vanaf nu ben ik in staat om binnen enkele seconden welke sloveen dan ook op de kast te jagen, sloveense politieagenten in het bijzonder... Mijn talenkennis is enigzins uitgebreid zullen we maar zeggen.
De trekking zelf begon met een autorit van anderhalf uur, gevolgd door een drie kwartier durende rit op de rug van een olifant. Dat was op zich wel leuk, hoewel het voor mij wel wat lang duurde. We zaten per 3 toeristen en een begeleider in een soort 'bank' op de olifant, waarbij het ook mogelijk was om op zijn/haar nek te zitten. Op zich een leuke ervaring, maar de behandeling van de dieren vond ik toch wat minder; ze zagen er wat knokig uit en de begeleiders hadden lange stokken bij om ze te kunnen 'sturen'. Omdat ik later heb gezien hoe het beter kan kijk ik hierop dus met enigzins gemengde gevoelens terug. Hierna een wandeling door heuvelachtig gebied van zo'n anderhalf uur, aankomst in een dorp waar een of andere hill-tribe leeft en daar de nacht doorgebracht. 'Toevallig' vierde deze stam precies deze avond een of ander nieuwjaar door onder begeleiding van een eentonig trommelritme om een of andere boom te dansen; hiermee moeten dan de bosgeesten/goden gunstig worden gestemd. Ik vrees dat die echter niet heel blij zullen worden van dat getrommel (de vogels en andere dieren in iedere geval niet) maar het was een leuke ervaring zullen we maar zeggen. Ze hebben hier overigens het nieuwjaar van 31-12 / 1-1, chinees nieuwjaar, Songkran en dan nog wat locale feestjes... dus ff wat meer dan wij.
Dag 2 was de dag van de lange wandeling: over behoorlijk steile stukken en met af en toe een afgrond naast je op een pad waar je geen tegenliggers wil tegenkomen een paar uur lopen. De beloning komt dan na 2,5 uur in de vorm van een lekkere verfrissende waterval. Eigenlijk retekoud maar gezien het zweten door het warme weer toch aangenaam. Daarna weer een stuk lopen naar de volgende hut voor de nacht. Daar waren we overigens met beide groepen samen.
Naast kaarten en eten (erg lekker thaifood door de gidsen gekookt) werden beide avonden gevuld door een redelijk gitaarspel van de gidsen, waarbij ze zich er niet voor schaamden om nog wat te zingen. Dat klonk af en toe heel behoorlijk, maar was vaak toch niet veel meer dan het nabootsen van wat klanken... Sfeervol was het toch zeker, mede door het kampvuur. Dat was trouwens ook gewoon nodig want 's nachts was het koud; de dag voor vertrek nog een slaapzak gekocht, deze plus 2 dekens hebben me gelukkig warmgehouden.
Op de laatste dag hebben we niet veel gelopen, meestal ook nog op vlak terrein. Nadat we op een bamboevlot een riviertje hebben 'bedwongen' (raften kun je het nauwelijks noemen, maar leuk is het wel) was het tijd om de rit terug naar Chiang Mai te maken.
De dag na terugkomst (woensdag dus) zijn veruit de meeste mensen van de trekking vertrokken; richting Laos, Bangkok of waar dan ook heen. Ook Nick (de Canadees met wie ik zo'n 2 weken gereisd heb) is de dag daarna vertrokken richting Bangkok, om via Kuala Lumpur terug naar Australie te gaan. Over een kleine 3 weken zit ie echter in Nieuw Zeeland met een werkvisum voor een jaar, dus die vermaakt zich nog wel even. Deze dagen heb ik een beetje gerelaxed; wat bij het zwembad gehangen en wat in de stad rondgelopen. Verder heb ik net buiten Chiang Mai nog een kookcursus gedaan, ik weet nu hoe je een echt goeie curry moet maken :P :P
Omdat het guesthouse niet echt helemaal zo fantastisch was als gedacht; krijsende hanen en blaffende honden vanaf 4 uur 's morgens is niet echt lekker wakker worden/blijven, nog afgezien van dronken terugkomende guesthouse-bewoners die in de algemene tuin gaan zitten ouwehoeren...Heb ik samen met een duitse kerel (Dirk) een ander guesthouse opgezocht, redelijk dichtbij het eerste voor niet veel meer geld maar met veel meer luxe en: ohne Hahne und Hunde !
Met Dirk heb ik 2 dagen getourd rondom Chiang Mai op motorscooters. Niet echt groot met slechts 115cc maar voldoende om de berg op te komen. De omgeving is heel mooi en geschikt om rond te touren, daarnaast is het rijden in chaotisch verkeer eigenlijk gewoon relaxed. Tijdens de 'groene route' onderweg nog gestopt bij een slangenboerderij (met duffe cobra's en eenogige arenden) en een olifanten-weeshuis annex trainingscentrum. Deze werden wel goed behandeld; zagen er lekker dik-doorvoed uit en de begeleidingsstokken waren niet om te slaan (te kort ook trouwens). Om geld in te zamelen worden voorstellingen gehouden met de dieren; voetballende en schilderende olifanten is toch wel een apart gezicht. Overigens zijn het talentvolle dieren, zowel met de bal als met het penseel. De schilderijen zien er zeker niet uit alsof ze door een kleuter zijn gemaakt en menig keeper zal versteld staan als zo'n olifant een penalty neemt (nog afgezien van het feit dat er dus een olifant tegenover hem staat).
Maandag zijn Dirk en ik verder gereisd naar Sukhothai, een vroegere hoofdstad van Thailand bekend om de vele ruines. Gezien de hogere temperatuur hier is het erg fijn een guesthouse te hebben met een zwembad, wat dat betreft was Chiang Mai een stuk aangenamer.
Met Dirk de Duitser was het motorrijden prima, echter heb ik me sinds de busreis hier naar toe wel een beetje zitten ergeren. Misschien moet ik dat even uitleggen...
Dirk is een beetje zielig (zo denk ik er nu over). Hij lijkt op het eerste gezicht een aardige kerel, ziet er vrij jong uit (eind 20 maar is dus blijkbaar 40). Hij ging voor een week of 3 naar Thailand om de boel eens op een rijtje te zetten, wat dan zoal? Als ik al zijn verhalen moet geloven (wat ik dus niet doe, maar dat mag duidelijk zijn):
- meneer heeft zijn tankstations verkocht aan Gulf (dat kan, goede zaken gedaan)
- ook zijn fitness studio en bijbehorende franchisebedrijf heeft ie verkocht (zozo, naast je tankstations?
- hij heeft een porsche en noemde nog wat prijzige motoren (dat kan als je goede zaken hebt gedaan)
- zijn huis en een aantal enorme lappen grond heeft ie verkocht
- naast een vrouw en een dochter heeft ie ook een hele leuke vriendin :S (sjemig, dan heb je het wel druk hoor, met al je bedrijven er ook nog bij)
In het kort; alles wat ie had heeft ie verkocht, behalve zijn vrouw, dochter en vriendin. De enige van deze mensen die hij zegt te missen is zijn dochter, van een van de 2 anderen wil ie af maar hij weet nog niet welke.
Qua werk heeft ie ook al weer wat bedacht; hij wordt een soort mental coach en gaat seminars geven (jaja, ala Ratelband zeker). Dat is wel een grappig vooruitzicht; andere mensen vertellen wat ze met hun leven/bedrijf moeten doen als je het voor jezelf allemaal nog niet zo weet.
Ook wat raar is dat ie een ticket voor 3 weken geboekt had, maar een week eerder teruggaat. Als je je dan ook nog bedenkt wat zijn plan was, namelijk lopen van Chiang Mai naar Bangkok (900 km) dan zullen ook jullie wel denken dat er tenminste enkele dingen in zijn verhaal niet helemaal kloppen. Overigens viel dat lopen hem wat tegen gezien de warmte, gek he? Dit is Thailand...
Dat ie daarbij dan ook nogal aanhankelijk is da's gewoon irritant. Als ik gewoon nog even bij het zwembad wil hangen vanwege de hitte... maar dan toch maar meega naar die tempels / ruines omdat ie blijkbaar niet alleen durft op het heetst van de dag (twee uur 's middags)... en hij vervolgens na een half uur daar rondfietsen zegt dat ie naar de bank moet en weg wil... :S :S :S Toen heb ik gezegd dat ie die bank echt wel alleen kon vinden en ik toch echt daar nog wat ging rondfietsen (uiteindelijk lekker in de schaduw gezeten, maar toch) had ik het wel echt gezien met die kerel.
Ook grappig (ja ik blijf bezig) is dat hij nogal moeilijk is met eten. Ik dacht dat ik dat was door niks te eten wat onder water leeft, maar deze knakker eet geen thaifood! Niks, nakkes, nada! Wat de boer niet kent...
Genoeg over den Duitser (ben dat Duits praten ook wel zat, z'n engels was niet echt toereikend), meneer zit nu in de bus naar Bangkok... alleen. Sawadhiiiiiiiiiii
En ik ben verhuisd naar een goedkopere kamer, maar in hetzelfde guesthouse dus met zwembad nog. Wel wat jammer dat het de hele morgen geregend heeft, op dit moment is het ook nogal bewolkt... Maar ach, ik mag niet zeuren denk ik :P
Straks maar even plannen maken, dit weekend waarschijnlijk in Bangkok als Kenrick thuis is. Daarna naar... Noord-Vietnam, of een lekker eiland? Net waar ik zin in heb :P
ps: Hoe klein de wereld is merk je als je reist. Waar Nick eerder al 4 mensen (tegelijk) tegenkwam uit het gaat waar hij vandaag komt (4000 mensen) ben ik weer mensen tegengekomen uit Tilburg; een van de twee zelfs lid van dezelfde studentenvereniging. Hoewel wij elkaar niet kenden, kennen wij beide Kenrick uit Bangkok !! Raarmaarwaar...
ps2: over Thai wordt wel eens gezegd dat het van die eerlijke mensen zijn; dat kan ik nu dus bevestigen. Toen ik gisteren op een markt even een nieuwe korte broek wilde passen (tussen het kraampje en de auto daarachter) heb ik mijn fotocamera even in de laadbak gelegd. Je raadt het al... die heb ik daar laten liggen. Zo'n 2 (ja, twee!!) uur later kwam ik er achter dat ik m'n camera kwijt was. Laatste punt waarvan ik zeker was dat ik m had: die kraam. Ik terugrennen (waarom rennen na 2 uur, maar goed) en wat denk je: heeft die vrouw van de kraam 'm gevonden en voor me bewaard. Ik stond daar dus gewoon bijna te janken, want behalve de camera zit er voor een maand foto's in... (heb wel backup, maar toch). Vrouwtje wilde niks aannemen qua geld, gewoon een bedankje was voldoende.

Ik lees de laatste tijd met veel plezier je berichtjes (of eigenlijk berichten). En wat had deze een mooi einde.... gelukkig hebben we de foto's nog.
Ik wens je nog veel plezier en ben benieuwd naar het volgende berichtje.
Groetjes,
Marleen (van de Smeets)
Noch viel spass!
PS. Toch zijn sommige Duitsers best ok hoor :P
klinkt goed man. Je begrijpt natuurlijk wel dat we op de eerstvolgende barbecue dus echt verse curry erbij willen. Oh, en dus geen braadworsten.
Spare-ribs dan weer wel.
Nu je de camera terughebt, moet je maar snel 'ns wat foto's plaatsen. Lachen zeg, al die gekken met die onzinverhalen.
Bis später
Wel gaaf wat je daar allemaal doet hoor, en je moet echt een gigantische conditie te voorschijn hebben getoverd als ik dit zo allemaal lees!
Wederom veel plezier nog,
Natalie
Leuk verhaal kerel, blijven schrijven!